Ένα εμβληματικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη Έργο, το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano ξεκινά στη Θεσσαλονίκη.
Η επίσημη ανακοίνωση του έγινε στις 30 Μαΐου στο ξενοδοχείο Porto Palace (Θεσσαλονίκη) παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Κοινότητας από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και του Επιχειρηματικού Κόσμου.
Όπως τόνισε ο Συντονιστής του COPE-Nano και Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Ομ. Καθ. Στέργιος Λογοθετίδης «το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα εμβληματικό έργο που στοχεύει στην μετεξέλιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) του ΑΠΘ σε ένα Αυτόνομο, Ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας. Ένα Κέντρο Αριστείας που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο στη βασική εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής και της Νανοτεχνολογίας».
Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. €.
Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας της ΕΕ (Research Executive Agency - REA) κα. Federica Roffi που παραβρέθηκε στην επίσημη εκδήλωση του έργου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «είναι το πρώτο ελληνικό project που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα WIDENING του HORIZON EUROPE» .
Η δημιουργία του Κέντρου COPE-Nano συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, ΑΠΘ. Στο έργο συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας: University of Cambridge - UK, University of Bordeaux - France. Ήδη περισσότεροι από 30 διεθνείς ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν δηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για συνεργασία και αξιοποίηση των υποδομών και των αποτελεσμάτων του Κέντρου COPE-Nano.
Το κέντρο COPE-Nano θα αποτελέσει έναν σύγχρονο φορέα Αριστείας, Εκπαίδευσης, Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και θα καταστήσει την Ελλάδα Παγκόσμιο Κόμβο Αριστείας και Επιχειρηματικότητας στη Νανοτεχνολογία και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά.
Μεγάλες δυνατότητες για ερευνητές
«Το COPE-Nano θα εξελίξει την επιστημονική έρευνα που γίνεται ήδη από το 1991 στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας σε τομείς όπως η Ενέργεια, η Νανοϊατρική και η Βιοηλεκτρονική με πολλές εφαρμογές στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να εργαστούν στη Θεσσαλονίκη», εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης, ενώ η Νανοιατρός Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη συμπλήρωσε ότι «το Κέντρο θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην έρευνα ιδιαίτερα του τομέα της Νανοϊατρικής. Θα μπορούν να κατασκευαστούν σε νανοκλίμακα νανοφορείς ή βιοαισθητήρες για να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση σοβαρών ασθενειών».
«Είναι το πρώτο Κέντρο Αριστείας για τη Νανοτεχνολογία κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θέλουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τοποθετεί την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Έρευνας» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας της ΓΓΕΚ Αθανάσιος Κυριαζής που έκανε χαιρετισμό στην εκδήλωση.
Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υποψήφιος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του Έργου για ολόκληρη την Ελλάδα.
Την Ειδική Γραμματεία Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκπροσώπησε η προϊσταμένη του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 Αγγελική Φέτση. Στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, εξήρε τη σημασία του Κέντρου Αριστείας και τόνισε το ρόλο του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα στην υποστήριξη της έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.
Ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano είναι και ο καθηγητής Γιώργος Χατζηϊωάννου επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημείας του Πανεπιστημίου Bordeaux στη Γαλλία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χατζηϊωάννου «το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano θα εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Φορέα Αριστείας και θα ασχοληθεί με μελλοντικές τεχνολογίες από τις οποίες θα προκύψουν προϊόντα στον τομέα των νέων ηλεκτρονικών, της Βιοηλεκτρονικής ενός εντελώς νέου τομέα που αφορά την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και ανθρώπου».
Στην παρέμβασή του ο Γενικός Διευθυντής του ΗΟΡΕ-Α Δρ. Αστέρης Χατζηπαραδείσης εξήρε τις ικανότητες της Ερευνητικής Ομάδας και τις δυνατότητες της Περιφέρειας να φέρουν σε πέρας το έργο και ζήτησε από τις Διοικήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΣΠΑ να συντονιστούν κατάλληλα ώστε να διευκολύνουν την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.
Στους ομιλητές της εκδήλωσης και ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας COATEMA Thomas Kolbusch, ο οποίος τόνισε ότι με αυτό το Κέντρο η Θεσσαλονίκη έρχεται ακόμη πιο κοντά στην «καρδιά» της Ευρώπης.